Hoe kies je de juiste LED lichtbron?

GEPUBLICEERD OP 19-12-23
blog

Vergeleken met gloei-, halogeen- en spaarlampen is LED altijd een goede keuze, zeker als je kijkt naar het verbruik en de levensduur van de lamp. Maar waar let je eigenlijk nog meer op als je een LED lamp koopt? De lichtbron moet natuurlijk wel in het armatuur passen en het gewenste licht geven. Raadpleeg het stappenplan van LED.nl en kom erachter waar je allemaal op moet letten.

 

Stap 1: de fitting

Via de fitting sluit je de lamp aan en krijgt de lichtbron de vereiste stroom om licht te produceren. Geen onbelangrijk onderdeel van een lamp dus. De makkelijkste manier om te achterhalen welke fitting je nieuwe lichtbron moet hebben, is door simpelweg je huidige lamp te checken. Het type fitting staat eigenlijk altijd op de lamp zelf. Enkele veelvoorkomende fittingen zijn:

 

  • E27 fitting (grote fitting)
  • E14 fitting (kleine fitting)
  • GU10 fitting (bajonetsluiting met pinnetjes, voor spotverlichting)

 

Stap 2: de kleurtemperatuur (= kleur van het licht)

Ook geen onbelangrijk onderdeel bij het kiezen van een lichtbron is de kleurtemperatuur. Als we het hebben over kleurtemperatuur, dan heeft dit niets te maken met hoe warm de lamp wordt. LED verlichting wordt namelijk helemaal niet heet. De kleurtemperatuur heeft puur te maken met hoe warm of koud het licht oogt. De kleurtemperatuur wordt aangeduid in Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe witter (kouder) het licht. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer (geler) het licht.

 


Volop kleurtemperatuurkeuze

Bij LED.nl bieden we LED lampen met verschillende kleurtemperaturen aan. Koud wit, neutraal wit, warm wit of extra warm wit: we hebben het allemaal te bieden. Ben je op zoek naar een zuinig alternatief voor je halogeenlamp of gloeilamp, zonder dat het ten koste gaat van de lichtuitstraling? Dan raden we je een LED lichtbron aan met een kleurtemperatuur van om en nabij de 2700K (warm wit).

 

Stap 3: de lichtsterkte

Daar waar het bij kleurtemperatuur gaat om de kleur van het licht, geeft de lichtsterkte de intensiteit (felheid) aan. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in lumen (lm). Hoe hoger dit cijfer, hoe meer licht de lamp geeft.

Ook op het gebied van lichtsterkte kun je bij ons alle kanten op. Hoeveel lumen je lichtbron moet hebben, is onder meer afhankelijk van de grootte van de ruimte waarin de lamp zich bevindt. Over het algemeen geldt dat 300 tot 400 lumen per m² genoeg is voor sfeervolle eetkamertafelverlichting, maar voor keuken- of werkkamerverlichting is 600 tot 800 lumen per m² aan te raden. Je kunt onze specialisten uiteraard altijd om advies vragen als je het perfecte aantal lumen te weten wil komen voor een bepaalde ruimte.

 

Stap 4: dimbaar of niet dimbaar?

Als je kiest voor een dimbare lamp, dan kun je de lichtsterkte zelf aanpassen. Of een LED lamp dimbaar is, herken je aan het icoontje hiernaast. 

 

 

Om een dimbare LED lamp daadwerkelijk te kunnen dimmen, moet je wel beschikken over een dimmer. Maakte je voorheen gebruik van een gloeilamp of halogeenlamp, dan is het niet vanzelfsprekend dat je bestaande dimmer ook functioneert in combinatie met een LED lamp. Dit heeft te maken met de minimale belasting die de dimmer nodig heeft. Bij een traditionele dimmer is dit bijvoorbeeld 50W. Wanneer je dan bijvoorbeeld 3 LED lichtbronnen van elk 5W hebt, behaal je niet de minimale belasting en zijn ze niet dimbaar of branden ze zelfs helemaal niet. Het is daarom slim om gebruik te maken van een LED dimmer. LED dimmers doen het al bij een minimale belasting van 1W, waardoor je deze ook met 1 enkele LED lichtbron al probleemloos kunt gebruiken.

 

Hulp nodig?

We hopen dat deze blog je iets wijzer heeft gemaakt op het gebied van lichtbronnen en de verschillende opties. Heb je toch nog vragen of kunnen we je voorzien van persoonlijk advies? Neem gerust contact op via info@led.nl of bel 085 23 90 555.